In samenspraak met de orkestdirecteur, de hoofddirigent en soms een artistieke commissie zorgt de programmeur voor de creatieve visie van het orkest. De programmeur ontwikkelt een samenhangende programmering voor het orkest – dikwijls jaren vooruit. Samen met de dirigent beslist de programmeur over het repertoire van het orkest, wanneer welk stuk wordt uitgevoerd, met welke instrumentatie en musici en voor welk publiek. Bij de ontwikkeling van een evenwichtig programma hoort ook dat je rekening houdt met de logistiek, planning, budgetten, de omvang van het podium, de akoestiek van concertzalen en nog veel andere zaken.
Wat brengt publieksparticipatie met zich mee vanuit het perspectief van een artistieke programmeur? Het ontwikkelen van nieuwe concertformules om nieuw publiek te bereiken is deel van de op vernieuwing gerichte activiteiten van een programmeur. Vaak worden nieuwe experimentele of participatiegerichte concertformules in samenwerking met partners ontwikkeld, wat betekent dat artistieke verantwoordelijkheden worden gedeeld. Wat komt er kijken bij het delen van artistieke verantwoordelijkheden in de praktijk? Concerten waarin het publiek een belangrijke rol krijgt, vormen een mogelijke bedreiging voor bestaande routines van het orkest, zoals rond de evaluatie van concerten. Experimentele of participatie-georiënteerde concerten bieden echter ook mogelijkheden voor de programmeur om nieuwe criteria en methoden te ontwikkelen voor de evaluatie van zulke concerten.
Kies een thema om je reis te vervolgen! Elk thema bevat etudes (of oefeningen) om op verschillende manieren over programmering te leren.