Play Video

Experimenten in publieksparticipatie

Symfonieorkesten over de hele wereld proberen zich op nieuwe manieren te verbinden met hun publiek. Het vernieuwen van een muziekpraktijk met een rijke geschiedenis en gekoesterde rituelen is echter een uitdaging. Hoe kunnen orkesten op artistiek zinvolle manieren met hun publiek omgaan? Wat betekent de innovatie van publieksparticipatie voor musici, programmeurs, marketeers, onderzoekers en voor het concertpubliek zelf?

Experimenteren met publieksparticipatie gaat verder dan het bedenken van marketingstrategieën of nieuwe concertvormen. Bij het vernieuwen van publieksparticipatie beginnen alle onderdelen van de orkestmachine te piepen en te malen. Alles verandert. Van de vaardigheden die muzikanten en staf nodig hebben om van hun routines af te kunnen wijken, tot de criteria waarmee we het succes van concerten beoordelen.

Deze website is het resultaat van het vierjarige Artful Participation project (2017-2021) dat is gefinancierd door het NWO-SIA Smart Culture programma. De site presenteert experimenten, deelt onderzoeksresultaten en inzichten, en biedt praktische oefeningen.

Verkennen via een personage

Wat betekent publieksparticipatie vanuit het perspectief van een programmeur, een muzikant, een marketeer, een innovator of een concertbezoeker? Selecteer een personage om verschillende aspecten van publieksparticipatie te verkennen.

Verkennen via de experimenten

In het Artful Participation project voerden onderzoekers samen met musici en medewerkers van philharmonie zuidnederland zeven experimenten uit rond publieksparticipatie. Lees verder over deze experimenten en wat we daaruit leerden.

Over Artful Participation

Het Artful Participation Het Artful Participation project kwam tot stand in een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland, de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool (het lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten en Conservatorium Maastricht). Artful Participation een van de projecten van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Lees hier meer over het MCICM hier.

Contactgegevens

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het MCICM via mcicm-fasos@maastrichtuniversity.nl.